Hírek-Aktualitások
Kommunikációs stratégia a hatékony szociális párbeszéd érdekében - SuSodCo projekt MEGHÍVÓ
2021.03.30

Április 15-én és április 21-én kerül megrendezésre a SuSodCo projekt második virtuális kapacitásépítési rendezvénye, melynek témája a "Kommunikációs stratégia a hatékony társadalmi párbeszéd érdekében".

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt a SuSodCo projekt második kapacitásépítési rendezvényére. Projektünk célja a közép- és délkelet-európai országok építőipari szociális párbeszéd partnereinek továbbképzése és meglévő készségük fejlesztése a szociális párbeszéd eredményességének erősítése érdekében. A tervezett programterv alább olvasható. A programra regisztrálni ITT lehet. További információ a projektről pedig ITT olvashatók.

 

 

 

bezár »
teljes hír »
SUSODCO Hírlevél
2020.12.15

SUSODCO projektünk legújabb hírlevelét olvashatjátok! 

 

 

 

 

bezár »
teljes hír »
Koronavírus-járvány esetén szükségessé váló munkáltatói intézkedések
2020.09.12

Frissítette a koronavírus-járvány esetén szükségesség váló munkáltatói intézkedéseket tartalmazó tájékoztatóját a Magyar Szakszervzeti Szövetség.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség még a koronavírus járvány kezdetén készített egy, a járvány esetén elengedhetetlen szabályokról és eljárásokról
szóló, megfelelő ismereteket tartalmazó tájékoztatót, amelyet eljuttatott a tagszervezetek számára, köztük az ÉFÉDOSZSZ-nak is. Ennek a tájékoztatónak most elkészült a frissített változata is, amely IDE kattintva érhető el. A MASZSZ tájékoztatója elsősorban a munkavállalók egészségét, biztonságát helyezi a középpontban, biztosítófeltételekre és kérdésekre koncentrál. 

bezár »
teljes hír »
Nagyszerű lehetőséget kínál a MASZSZ és a Benczúr Hotel a szakszervezeti tagoknak
2020.08.10

A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Benczúr Hotel egy nagyszerű lehetőséget kínál a MASZSZ tagjainak kikapcsolódni és pihenni a fővárosban.

Kedves Tagtársunk!

Az idei év utazási, nyaralási trendjét a koronavírus járvány határozza meg. Most fokozottan érvényes az a felhívás, hogy „Maradj itthon!”, mert Magyarország és fővárosa biztonságos hely, a legkisebb kockázattal belföldön lehet rövidebb-hosszabb szabadságunkat eltölteni. Budapest rengeteg látnivalóval és programmal várja a vendégeket. Érdemes most ideutazni. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani tagjainknak. Konföderációnk és a Benczúr Hotel vezetése ezért nagyon kedvező feltételekben és árakban állapodott meg, melyeket csak tagjaink és családjuk vehet igénybe. 

Szállás a Hotel Benczúr*** economy szobáiban:

- 1-2 főre 5.000 Ft/ éjszaka
- Pótágy 2.500 Ft / éjszaka
- Korlátozottan rendelkezésre állnak családi szobák is, ahol 2 felnőtt és 2 gyerek fér el. Ennek az ára 10.000 Ft / éjszaka
- Reggeli és félpanzió igénybevétele kötelező!

Reggeli hideg-meleg büfé, vagy tányérszervízes reggeli, melynek az árából 50% kedvezményt adunk. Így személyenként és alkalmanként az ára 1.420 Ft. Félpanziós 2-fogásos menü ára hétköznap 1.290 Ft / fő, hétvégén 1.590 Ft / fő. Parkolás felszíni, zárt, őrzött parkolóban: 1.000 Ft / nap. Mindezt SZÉP Kártyával is lehet fizetni. Az akció visszavonásig érvényes. Kiemelt időszakokra (augusztus 20., Szilveszter) nem foglalható.

A foglalásokat a konföderáció titkárságára kell elküldeni. A foglalást a szálloda közvetlenül igazolja vissza. Célszerű több alternatív időszakot is megjelölni.

Miért kihagyhatatlan ez az ajánlat? Mert a Hotel Benczúr csak egy rövid sétára található Budapest fő látnivalóitól. A megújuló Városliget, a Hősök tere, az Állatkert, a Cirkusz, a Széchenyi Fürdő, a Szépművészeti Múzeum és Vajdahunyad vára néhány perces sétával elérhető. De a Földalattival könnyen megközelíthető a Vörösmarty tér, a Dunakorzó is. Most a tömegtől sem kell tartani!

 

bezár »
teljes hír »
Elindult az ÉFÉDOSZSZ facebook oldala
2020.07.16

Már a facebook-on is elérhetők vagyunk. ,,Építők Szakszervezete" néven indult el szervezetünk új oldala, amelyen folyton firrsülő hírekkel és aktualitásokkal fogunk jelentkezni. Az oldal IDE kattintva érhető el.

bezár »
teljes hír »
Az építőipari munkaadók és munkavállalók munkaerőpiaci alkalmazkodóképességének fejlesztése
2020.07.14

Március 1-jén elindult az építőipari munkaadók és munkavállalók munkaerőpiaci alkalmazkodóképességének fejlesztését célzó GINOP-5.3.5-18-2019-00149 projekt, amelyben az Építő-, Fa- és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (ÉFÉDOSZSZ) konzorciumvezetőként, míg a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBO) konzorciumi tagként vesz részt.

A projekt célcsoportját az építőiparban dolgozók jelentik. 2018-ban a magyar építőiparban foglalkoztatottak létszáma 332,6 ezer fő volt. Ennek megfelelően több mint 300 ezer személyt és egyben 100 ezer vállalkozást fog közvetlenül érinteni a projekt, amely a teljes magyar építőiparra kíván hatást kifejteni. Területileg a projekt tevékenysége az ország hat kevésbé fejlett régiójára összpontosít.

A projekt alapját a több dimenziós kutatás képezi. Az ágazati munkaadókat és munkavállalókat kvantitatív és kvalitatív kutatásokba vonjuk be, így ennek eredményeként három tanulmány készül majd el. E tanulmányokra egy képzést is építünk, ami az ágazat formális tájékoztatásaként fog funkcionálni. Ez a képzés mind a munkaadók, mind pedig a munkavállalók részére nyitott lesz. A kutatási eredmények ismeretében a cél az építőiparon belül a munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség fejlesztése.

 

Az ágazat informális tájékoztatását az alábbi tevékenységeink fogják biztosítani:

-        a konzorciumi tagok weboldalán megtalálhatóak lesznek a kutatásaink

-        egy applikációban feldolgozzuk a kutatási eredményeket

-        hirdetni fogunk a szakmai sajtóban

-        az ágazati szereplőknek szóló kiadványt készítünk

-        munkaadói workshopok révén közvetlenül visszük el az eredményeket (a hazai és a nemzetközi jó gyakorlatokat) a munkaadóknak

-        munkavállalói és regionális építőipari konferenciákat, valamint sajtónyilvános rendezvényeket szervezünk

-        a kutatási eredményeinket nemzetközi szinten is bemutatjuk

 

Azzal, hogy az építőipar munkaadóit és munkavállalóit helyezzük a projekt középpontjába, a magyar munkaerőpiac egyik legkiszolgáltatottabb csoportja kap nagyobb figyelmet. Az alábbi ágazati hatásokkal számolunk:

-        csökken a feketefoglalkoztatás

-        hatékonyabb lesz a munkaadói és a munkavállalói oldal együttműködése

-        növekszik a kollektív szerződések lefedettsége

-        a munkavállalók elégedettebbek lesznek a munkahelyükkel, munkájukkal

-        mérséklődik a munkaerő nagymértékű elvándorlása, vonzóbbá válik az ágazat a fiatalok számára

-        jobban érvényesül a családbarát szemléletmód; így a munka és magánélet összehangolását segítő megoldások jobban elterjednek

bezár »
teljes hír »
A szociális párbeszéd támogatása az építőipar hatékonyságának növelése érdekében - SUSODCO projekt
2020.07.10

Szervezetünk, az ÉFÉDOSZSZ is részt vesz a SUSODCO projektben, melnyek célja a szociális párbeszéd támogatása.

A Szlovén Építőipari Szövetség (GZS) koordinálásával megvalósuló SUSODCO (Support of Social dialogue for an effective future Construction) projekt a Kelet-Közép és Dél-Kelet Európai országokban megvalósuló szociális párbeszéd hatékonyságát kívánja a munkaadói és munkavállalói partnerek kapacitásépítésének, promóciós tevékenységének és ismertségének növelésével, valamint a kölcsönös bizalom erősítésével elősegíteni, amelyben az ÉFÉDOSZSZ is részt vesz.

Ennek érdekében a SuSodCo projekt legfontosabb célkitűzése az ágazati szociális párbeszéd partnerek felkészítése és ellátása azokkal a hiányzó kulcsfontosságú ismeretekkel, amelyek elősegítik a szociális párbeszédben való aktívabb közreműködésüket, tevékenységi körük és kapacitásaik kibővítését, a megerősödésüket és fejlődésüket, továbbá az Európai Ágazatai Szociális Párbeszédbe történő aktívabb bekapcsolódásukat.

A projektben résztvevő országok – Szlovénia, Magyarország, Horvátország, Bulgária, valamint Ciprus és Görögország – építőipari szociális párbeszéd partnerei egy előzetes kutatás keretében térképezték fel a szervezeteiket érintő közös kihívásokat és problémákat, majd ezek elemzését követően egy konzorciumot alapítva (SuSodCo) nyújtották be kérelmüket az EU Foglalkoztatási Főosztálya által kiírt pályázatra. A projektben a hat ország munkaadói és munkavállalói szervezetei mellett két európai ágazati ernyőszervezet, az Európai Építőipari Szövetség (FIEC) és az Építő- és Faipari Dolgozók Európai Szövetségének (EFBWW) képviselői is részt vesznek.

bezár »
teljes hír »
Építőipari kivitelezési tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata 2020
2020.07.06

Elérhetők az „Építőipari kivitelezési tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata 2020” vizsgálati szempontjai!

A 2020. június 1. és november 30. közti országos  „Építőipari kivitelezési tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata 2020” vizsgálati szempontjai már elérhetők a Munkavédelem, Foglalkoztatás-felügyelet honlapján. Az építőipari kivitelezési tevékenységek országos célvizsgálatához felállított vizsgálati szempontok a következőkre térnek ki:

 1. Általános követelmények
 2. Magasban végzett munkák követelményei (építőmesteri és szakipari munkák esetén is)
 3. Állványok biztonságos kialakításának követelményei
 4. Teheremelők telepítésének, biztonságos állapotának és kezelésének követelményei
 5. Mélyépítési munkák
 6. Építőmesteri és szakipari munkák
 7. Villamos berendezések biztonsági követelményei
 8. Foglalkozás-egészségügyi ellátás, munkaköri alkalmasság orvosi vizsgálata/foglalkoztathatóság szakvéleményezése/védőoltás
 9. Kockázatértékelés
 10. Egyéni védőeszköz juttatás
 11. Munkavállalók tájékoztatása, oktatása

A vizsgálati szempontok teljes listája IDE kattintva érhető el.

bezár »
teljes hír »
GINOP-5.3.4-16-2016-00006 - A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az éppítőiparban
2018.06.05

 

GINOP pályázatok

GINOP-5.3.4-16-2016-00006 - A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban

2017. szeptember1-től kezdődik a fenti projekt megvalósítása, mely 2019. február 28-ig tart majd.

A projekt általános és közvetlen célja az építőiparban tevékenykedő munkáltatók és munkavállalók tájékoztatása, a tudatosság fejlesztése a munkavédelemmel, munkaegészségüggyel kapcsolatosan, a munkáltatói és munkavállalói elkötelezettség javítása.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által vezetett konzorcium a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével (MGYOSZ), az Építő-, Fa- és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetségével (ÉFEDOSZSZ) együtt valósítja meg a projekt célkitűzéseit, melyre négy helyszínen kerül majd sor: Debrecen, Kecskemét, Székesfehérvár, Zalaegerszeg.

Szakértőink: 

 • Arató Zoltán
 • Balogh Katalin
 • Dr. Bereczki Edit
 • Perlaki Géza
 • Somogyi Gyula

A projekt honlapja: www.nincsbaleset.hu

Online tanácsadás: https://www.nincsbaleset.hu/online-tanacsadas

bezár »
teljes hír »
Magyarországon járt az ÉFÉDOSZSZ vendégeként Ambet Yuson
2017.05.26

Magyarországon járt az ÉFÉDOSZSZ vendégeként Ambet Yuson, az Építő- és Faipari Dolgozók Nemzetközi Szövetsége (BWI) főtitkára. Budapesti tartózkodása alatt látogatást tett a MASZSZ székházába, ahol megbeszélést folytatott Kordás László MASZSZ elnökkel is.

A véleménycsere során szó esett a szakszervezeti érdekvédelmet érő fő kihívásokról, a szervezkedési szabadság megvédésének szükségességéről, a szervezeti erő növelésének kérdéseiről.

A szakszervezetek kiemelt feladata fellépni a tisztességes bérek, jövedelmi feltételek megteremtéséért, a dolgozói szegénység felszámolásáért, a biztonságos és egészséges munkahelyekért.

BWI

bezár »
teljes hír »
Kapcsolat

1071 Budapest, Városligeti fasor 35/a.
telefon: +36 1 343 1635, +36 30 365 8884

Stocker Zoltán, alelnök:
1071 Budapest, Városligeti fasor 35/a.
telefon: +36 1 343 1639

Ócsai József, alelnök:
1071 Budapest, Városligeti fasor 35/a.
telefon: +36 1 343 1596